lørdag 15. desember 2012

En statusoppdatering


I går kveld så la jeg ut denne statusen på Facebook:

Du forteller meg at du har mistet en du er glad i, vært syk, har grinete unger, bakt boller, trena, sett film, er på fest, får ikke sove, er full eller har drukket 3 glass
vin. Jeg har pult og det var deilig!!

Satt du fredagsvinen i halsen? Måtte du se to ganger? Eller tre? Og tenkte: Nå har det klikka. Eller, nå har hun drukket FOR mye vin? Tipper du var usikker på om du skulle trykke liker eller ikke. Du var også trolig rask til å fortelle kona eller mannen din om den noe spesielle, ja til og med sjeldne oppdateringen. For den har du nok aldri sett før. Det var nettopp derfor jeg valgte den statusen. For å se reaksjonene. Om noen ville reagere i det hele tatt, eller om den bare ville skli rett gjennom syberspace. Du reagerte nok. Men valgte å ikke gjøre det på Facebook.

Der skriver vi om ALT. Unntatt sex. Jeg har i alle fall aldri sett noen skrive det jeg skrev i går. Jeg har ALDRI sett noen skrive at de har hatt sex. Selv om det er den mest naturlige ting i verden. Selve livet. Vi skriver om det meste, bortsett fra det. Til og med ting som er MYE mer privat. Om dødsfall i familien og om nyfødte babyer. Om sykdom og elendighet. Om kreftkurer og brukne ben. Om tap av førerkort og tippegevinster. Fem stjerners cognac og sviskekompott. For å dra ytterpunktene. Babyer som er unnfanget via sex er nesten født på facebook før de er virkelig født. DET forteller vi om. Det som skjedde ni måneder tidligere. Som alle vet har skjedd er vi tause om. For det er det eneste vi ikke skriver om. Er det fordi vi ikke kan? Fordi det ikke er passende? Fordi vi da åpner døra mer enn på gløtt? Vil vi ikke se inn den døra?

 
Alt annet vil vi tydeligvis se. Vi aksepterer ALT annet. Vi liker det meste. Vi liker til og med når noen forteller at de har mistet en venn. Ikke fra listen sin på Face, men på ordentlig. Vi dykker inn i folks innerste tanker fordi de deles. Fordi vi velger å dele dem. Jeg har lest mange slike statuser høyt. Jeg har ofte lurt på hvorfor noen skrev det de skrev. Lurt på hensikten. Hva som vil oppnås. Akkurat nå lurer jeg på om jeg oppnådde noe med mitt lille eksperiment. Hva tenkte du da du så det jeg skrev? Den eneste virkelige reaksjonen kom fra min 15 år gamle sønn som kommenterte med: What ???  

PS: Jeg søkte nettet for å finne bilder til dette innlegget… Der var det SÅ mange forslag på nakenhet og sex at jeg ikke klarte å velge… For på mange andre nettsteder enn Facebook handler det mye om sex.

1 kommentar:

  1. Jeg tenker at en som legger ut en slik status er ute etter å vekke folk og provosere. Kanskje ikke så mye mer enn det. Og jeg tenker at dette er en melding som raskt kan bli offer for massepublisering. Det er typisk en slik melding som får fart på seg.

    Jeg tror at slike meldinger er sjeldenheter fordi folk anser det enten for å være vulgært eller for personlig til at det har noe i den offentlige sfæren å gjøre.

    Jeg er glad for å slippe å forholde meg til andres sexliv på Facebook, det må jeg si.

    SvarSlett