fredag 2. mars 2012

Hvem bestemmer? Ulvene?

Jeg ble engasjert i går. Så på debatten på NRK og for første gang i mitt liv var jeg enig med Aslak Sira Myre. Ikke i alt han sa, men i mye av det. Hele debatten var viet en som ikke var der. Audun Lysbakken.  Tema: Hans pengeoverføring til et selvforsvarskurs i regi av Sv`s eget ungdomsparti. En sak som har rullet og gått i norsk presse i flere dager nå.  Men, det er ikke bare saken det handler om nå. Det er også personen Audun Lysbakken. Hver stein skal snus- hver sms leses. Det krever i alle fall Dagbladet. Utålmodige i påvente av utskrifter fra eposter og annen korrespondanse som avisen helst skulle hatt før Lysbakken mottok eller sendte dem selv.  Hvordan er det egentlig? Har statsråder en eller flere mobiltelefoner? En til jobb, og en privat? Hvis ikke blir det nok litt av en salig blanding hvis hele lista utleveres.. Kjøp med bleier, dere får 150 tusen, hva skal vi ha til middag, henter du i barnehagen… Dagbladet mener til og med at Lysbakken ikke passer som partileder. Akkurat som om de kan bestemme det? Da har de ikke skjønt mye. Det er det et partis suverene bestemmelsesrett til å avgjøre på egenhånd i form av et Landsmøte. Såpass trodde jeg Dagbladet visste...Statsmakt. Ja det har media. Men de står vel ikke øverst på lista! Visst skal de sette fingeren på ulovligheter også blant statsmenn og kvinner, men for meg finnes det en grense. Må de sette av to sider i avisen hver dag bare for å fortsette å opptre som ulver- på jakt- til byttet overgir seg, eller i denne sammenhengen går av, eller blir avsatt? Eller i verste fall dør, som byttet til ulvene. Det var det Sira Myre sa i går. At selvom det egentlig ikke er noe nytt i selve saken, så skrives det. To sider. Tre sider. Forsiden. Flokken er på jakt og de klarer ikke å stoppe. Fordi de ikke vil.
Er det en journalistisk seier. Å få en statsråd avsatt? Feirer de da, journalistene! Går de på Lorrys og drikker øl? Det er i så fall ikke første gang de gjør dette. Boka om Tore Tønne står i hylla mi og den er lest. Det samme gjør boka til ambulansesjåføren fra Sofienbergparken, Erik Schjenken.  Tore Tønne orket ikke mer. Han tok sitt eget liv. Erik Schjenken var inne på tanken.  Han satt med geværløpet rettet mot sitt eget hode. Takk! For at han ikke fullførte planen sin i marerittet. Uthengt. Spyttet på.  Norges mest forhatte mann hvis man googlet navnet hans. Lenge. Ofte spør jeg meg om rikskanalene, både de som skriver og de som snakker tror at enkelte av oss er overmennesker. Roboter, som ikke bryr seg om denne personforfølgelsen. Setter de seg selv i deres situasjon? Med kone og barn. Uthengt på utallige forsider. I dager. Uker. Sikkert ikke. det er ikke det som er viktig. De er på jakt. helt til byttet legger seg ned.


Denne uken ble Knut Thorbjørn Eggen begravet. Han var mer redd for å leve enn å dø.  Media var raske til å kritisere alle de som snakket om hans død i sosiale medier. Før det var allmenn kjent. Før media selv skrev om det. Men hvem var det som sto i første rekke med kamera da kisten hans ble båret ut av kirken i Rygge? De samme kritikerne.  Da hadde de gitt seg selv lov. Jeg undres over om de virkelig kritiserte allmennheten for å legge ut kondolanser, eller om de irriterte seg over at de ikke var først ute.
Aftenpostens politiske leder sa noe jeg festet meg ved under debatten i går. At de evaluerer seg selv hver gang det skjer noe. Om de jager i den samme flokken. Han sa at svaret ofte var ja. Da spør jeg meg: Hvorfor gjør de det da? Igjen og igjen og igjen. Hensikten med en evaluering blir for min del da fullstendig bortkastet. En evaluering bør man vel lære av?

5 kommentarer:

 1. Hei!
  Bra innlegg! Vi har linket til det fra den politiske bloggportalen Bloggeriet. Håper det er OK!
  Hilsen Elisabeth på http://bloggeriet.no

  SvarSlett
 2. Takk! Så klart det er ok! Det er mer enn ok!

  Cathrine

  SvarSlett
 3. Håper du også leser innlegget " jeg melder meg ut".Der ser du bakgrunnen min..,

  SvarSlett
 4. Kommer til å følge med på bloggen din videre, og håper jeg kan linke til deg flere ganger. Du må også gjerne registrere poster hos oss når du vil.

  Lykke til videre!

  Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Elisabeth! Setter stor pris på det! Skal legge ut når jeg skriver relevante innlegg!

   Slett